Twój Niezbędny Przewodnik po Bezglutenowych Mąkach

Czas czytania: 7 minuty
Twój Niezbędny Przewodnik po Bezglutenowych Mąkach

Przyjęcie stylu bezglutenowego nie oznacza utraty ulubionych wypieków. Znalezienie bezglutenowych przepisów na wszystko, od chleba i babeczek po ciastka i ciasto do pizzy, jest łatwiejsze niż kiedykolwiek. W przypadku wielu przepisów jest to tak proste, jak przejście na mąkę bezglutenową!

Skorzystaj z tego bezglutenowego przewodnika po mące, aby dowiedzieć się więcej o najpopularniejszych, bezglutenowych alternatywach dla mąki na bazie pszenicy. Dołączyliśmy także kilka bezglutenowych przepisów do wypróbowania z każdą mąką, a także ogólne współczynniki zastępowania dla każdej z nich. Ale należy również przeczytać etykietę produktu, aby uzyskać instrukcje dotyczące zastępowania, ponieważ niektóre marki mogą być inne. Ponadto każdy przepis jest wyjątkowy, więc eksperymentuj, aby znaleźć idealny stosunek bezglutenowej mąki do swoich ulubionych przepisów.

plansza wykres mąki bezglutenowe

Mąka migdałowa

Migdały są źródłem zdrowych tłuszczów. Mają także stosunkowo wysoką zawartość białka i niską zawartość węglowodanów. Łagodny orzechowy smak mąki migdałowej sprawia, że jest to doskonała opcja do ciast i ciastek.

Mąka migdałowa wytwarzana jest poprzez mielenie migdałów do uzyskania dobrej konsystencji. Możesz zrobić mąkę migdałową w domu, pulsując migdały w robocie kuchennym. Ale pulsowanie ma kluczowe znaczenie, ponieważ jeśli zmieszacie zbyt dużo lub zbyt szybko, zamiast tego otrzymacie masło migdałowe.

Mąka migdałowa zazwyczaj może być zastąpiona 1: 1 dla mąki pszennej, chociaż niektóre przepisy mogą wymagać trochę więcej jaja lub lepiszcza, aby utrzymać je razem i możesz chcieć nieco zmniejszyć płyn. Używanie mąki migdałowej często skutkuje nieco gęstszymi wypiekami.

Przepisy do spróbowania z mąką migdałową

Mąka kokosowa

Mąka kokosowa jest bogata w błonnik, a także jest źródłem zdrowe tłuszcze. W porównaniu z innymi mąkami mąka kokosowa ma również umiarkowanie wysoką zawartość białka i niską zawartość węglowodanów. Jest wytwarzany ze świeżego mięsa kokosowego, które jest suszone, odtłuszczane i mielone na mąkę. Ma łagodny kokosowy smak, który można łatwo ukryć w innych smakach. Ze względu na proces wytwarzania mąki kokosowej nie wszystkie marki są sobie równe. Różne marki mogą uzyskiwać różne wyniki przy użyciu tego samego przepisu. Jeśli więc znajdziesz markę, która odpowiada Twoim potrzebom - trzymaj się jej!

Trochę przebiega z mąką kokosową. Jest niesamowicie chłonny. Do większości przepisów potrzebujesz proporcji 1: 4 (czyli na każdą filiżankę mąki pszennej używaj tylko ¼ szklanki mąki kokosowej). Podczas eksperymentowania z mąką kokosową w przepisie, spróbuj dodać jedną łyżkę na raz, uważnie obserwując konsystencję ciasta lub ciasta.

Spróbuj mąki kokosowej

Swanson 100% Organiczna Mąka Kokosowa, 454g
Nasza ekologiczna mąka kokosowa z certyfikatem 100% USDA zapewnia więcej błonnika niż pszenicy i jest idealna do wszystkich potrzeb związanych z pieczeniem.

Przepisy na mąkę kokosową

Mąka strzałkowa lub skrobia strzałkowa

W porównaniu do innych skrobi (słodkich ziemniaków, babki, manioku) marihuana ma więcej białka. Arrowroot zawiera również umiarkowany poziom witamin z grupy B, miedzi, żelazo i potas. Mąka z marihuany i skrobia z marihuany to ten sam produkt.

Ta lekka mąka jest zrobiona z sproszkowanej śliwki i powszechnie stosowana jako skrobia kukurydziana - do zagęszczania zup, sosów lub budyniu. Zagęstnieje w spokojniejszej temperaturze, bez potrzeby szybkiego wrzenia. Skrobia Arrowroot działa dobrze do zagęszczania kwaśnych sosów lub dżemów owocowych. Można go również wykorzystać do uzyskania gładszych lodów domowej roboty, ponieważ mąka z korzenia strzały zapobiega tworzeniu się dużych kryształków lodu. Ta wszechstronna mąka może być również używana do pieczenia.

Stosowany zamiast skrobi kukurydzianej, należy stosować w stosunku 1: 1 do skrobi kukurydzianej w przepisie. Jako opcja mąki bezglutenowej stosunek wynosi 1 łyżeczkę mąki marynowanej do każdej łyżki mąki pszennej. Można go również mieszać z cięższymi mąkami, aby uzyskać mniej gęste wypieki.

Przepisy z mąką Arrowroot

Tapioka Mąka lub Skrobia z Tapioki

Mąka z tapioki, czasami zwana skrobią z tapioki, ma konsystencję podobną do mąki z korzenia strzał. Może być stosowany jako zagęszczacz i lekka mąka do bezglutenowego pieczenia. Podobnie jak mąka strzałowa, nadaje ona również sprężystą teksturę wypiekom. Jest to również umiarkowane źródło żelazo.

Tapioka może być zwykle stosowana w takim samym stosunku jak mąka marynowana (1 łyżeczka mąki z tapioki na każdą łyżkę mąki pszennej, lub jeśli używasz jej zamiast skrobi kukurydzianej, należy zrobić 2 łyżeczki na 1 łyżkę skrobi kukurydzianej). Mąka z tapioki ma nieco słodszy smak niż inne mąki. Można go mieszać z cięższą mąką bezglutenową, aby uzyskać mniej gęste wypieki, i jest idealny do chrupiących skórek i brązowienia!

Przepisy z mąką tapiokową

Mąka z ciecierzycy lub mąka z fasoli Garbanzo

Ciecierzyca, znana również jako fasola garbanzo, to rośliny strączkowe o wysokiej zawartości białka, żelazo i błonnik, dzięki czemu jest to wyjątkowo zdrowa opcja. Mąka z ciecierzycy nadaje słodkim, bogatym, lekko „beanowym” smak wypiekom, więc często najlepiej sprawdza się w pikantnych potrawach, ale inne smaki, takie jak czekolada, dobrze ją maskują. Ta mąka świetnie sprawdza się jako ciasto lub do zagęszczenia zup, sosów lub sosów.

Zastępując mąkę z ciecierzycy mąką pszenną, musisz użyć nieco mniej. Na każdą filiżankę mąki pszennej użyj 7/8 szklanki mąki z ciecierzycy.

Przepisy z mąką z ciecierzycy

Mąka ryżowa

Mąka ryżowa jest również dobrym źródłem błonnika. Jest dostępny w postaci białej mąki ryżowej lub brązowej mąki ryżowej. Mąka ryżowa ma delikatną konsystencję i neutralny smak, dzięki czemu jest doskonałym substytutem mąki. Mąka z brązowego ryżu ma nieco ostrzejszy smak. Mąka z białego ryżu tworzy lekką, delikatną, gąbczastą teksturę w wypiekach. Jak wiele wcześniej wspomnianych bezglutenowych mąek, mąkę ryżową można również stosować jako środek zagęszczający.

Różnice między mąką ryżową a mąką pszenną są najbardziej widoczne w wypiekach. W większości innych celów można zastąpić mąkę ryżową, nie zauważając dużej różnicy w przepisach. Gdy do pieczenia używa się mąki ryżowej, zazwyczaj najlepiej mieszać ją z innymi mąkami bezglutenowymi w uniwersalną mieszankę mąki. Mąkę ryżową można zastąpić mąką pszenną w stosunku 7/8 szklanki mąki ryżowej na każdą filiżankę mąki pszennej.

Przepisy z mąką ryżową

Mąka kukurydziana i mąka kukurydziana

Różnica między mąką kukurydzianą a mąką kukurydzianą polega na tym, że mąka kukurydziana jest drobniej mielona. W zależności od preferencji tekstury możesz użyć mąki kukurydzianej w niektórych przepisach, które wymagają mąki kukurydzianej w stosunku ¾ szklanki mąki kukurydzianej do 1 szklanki mąki kukurydzianej.

Mąka kukurydziana jest niezwykle wszechstronną opcją bezglutenową, która jest już powszechnie stosowana. Może być stosowany do ciasta, panierki, tortilli, kaszy, owsianki, chleba i naleśników. Mąka kukurydziana ma wysoką zawartość błonnika. Zawiera również niewielkie ilości żelazo i cynk.

Mąkę kukurydzianą najlepiej stosować w przepisach, które tego wymagają, takich jak chleb kukurydziany lub babeczki kukurydziane, które pokazują unikalny profil smakowy i konsystencję mąki kukurydzianej. Jeśli chcesz spróbować zastąpić mąkę kukurydzianą lub mąką kukurydzianą zwykłą mąką w przepisie, mąkę kukurydzianą można zastąpić w stosunku 1: 1, ale na każdy kubek mąki pszennej użyj tylko ¾ szklanki mąki kukurydzianej.

Przepisy z kukurydzą

Przepisy z mąką kukurydzianą

Skrobia ziemniaczana a mąka ziemniaczana

Skrobia ziemniaczana i mąka ziemniaczana są różnymi produktami i nie można ich używać zamiennie. Aby sprawić, że sprawy są bardziej mylące, skrobia ziemniaczana jest czasami oznaczana jako mąka ziemniaczana. Skrobia ziemniaczana i mąka ziemniaczana to ten sam produkt (poszukaj słowa „skrobia”), a mąka ziemniaczana jest inna.

Co za różnica? Skrobia ziemniaczana produkowana jest wyłącznie ze skrobi ziemniaczanej. Mąkę ziemniaczaną wytwarza się przez gotowanie i odwadnianie całych ziemniaków i mielenie ich na proszek. Skrobia ziemniaczana zawiera minimalne składniki odżywcze, mąka ziemniaczana zawiera wiele takich samych składników odżywczych jak całe ziemniaki i jest jej źródłem potas, wapń, fosfor i błonnik pokarmowy.

Oba mogą być używane do pieczenia, w zależności od przepisu, ale uważnie obserwuj, który przepis wymaga. Mąka ziemniaczana jest gęsta i daje mocniejsze, cięższe wypieki, podczas gdy skrobia ziemniaczana jest lepsza do bardziej miękkich potraw, takich jak bułki lub chleb kanapkowy.

Skrobia ziemniaczana może być zastąpiona w stosunku ¾ szklanki na 1 szklankę mąki pszennej. Lub użyj 5/8 szklanki mąki ziemniaczanej na 1 szklankę mąki pszennej w swoim przepisie.

Przepisy z skrobią ziemniaczaną

Przepisy z mąką ziemniaczaną

Mąka gryczana

Bogaty w błonnik i białko, ze stosunkowo dużymi ilościami żelazo, wapń, magnesium i potas, mąka gryczana stała się ulubionym miejscem wielu osób, które unikają glutenu. Korzystanie z kaszy gryczanej nadaje ziemisty, orzechowy smak. Mąka gryczana jest jednak dość ciężka i spowoduje gęste wypieki, o ile nie zostaną zmieszane z jaśniejszymi mąkami.

Mąkę gryczaną można zastąpić mąką pszenną w stosunku 1: 1. Nie podnosi się w temperaturze pokojowej jak wiele innych mąk. Jeśli wypiekasz coś, co musi się podnieść, dodaj trochę więcej czasu na upieczenie, aby mógł wzrosnąć w piekarniku lub wypiekaczu do chleba. Mąka gryczana jest również świetna do stosowania w połączeniu z innymi mączkami bezglutenowymi do ciast i chleba. Dodanie lżejszych mąki sprawi, że towary będą mniej gęste.

Przepisy z mąką gryczaną

Uniwersalne bezglutenowe mieszanki mąki

Wielu bezglutenowych piekarzy wybiera mieszanie kilku bezglutenowych mąek wraz z kilkoma innymi składnikami, aby uzyskać zrównoważoną alternatywę dla mąki pszennej, którą można stosować w takim samym stosunku jak zwykła mąka uniwersalna.

Jeśli masz ochotę na kulinarną przygodę, możesz spróbować tego w domu. Możesz znaleźć wiele przepisów do wypróbowania online, a my umieściliśmy jeden poniżej z Minimalistyczny Baker. Istnieją również bezglutenowe, uniwersalne mąki, które można kupić wstępnie zmieszane, aby zaoszczędzić czas.

Przepis na mąkę bezglutenową[1]

  • 1 ½ szklanki brązowej mąki ryżowej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • ¼ szklanki białej mąki ryżowej
  • ¼ szklanki mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej (opcjonalnie, do wiązania)

Bezglutenowa, uniwersalna mąka do wypróbowania

Bob's Red Mill Bezglutenowa, uniwersalna mąka do pieczenia
Uniwersalna mąka do pieczenia, która może zastąpić mąkę pszenną 1: 1. Zawiera mieszankę bezglutenowych mąek z ziemniaków, sorgo, tapioki, garbanzo i fasoli fava.

Najlepsza bezglutenowa mąka do pieczenia

Istnieje wiele opcji mąki bezglutenowej, a najlepsza mąka dla jednego przepisu może nie być najlepsza dla innego przepisu. Eksperymentuj, aby uzyskać najlepsze wyniki i zobacz, które smaki i konsystencje lubisz najbardziej, a może nawet wypróbuj bezglutenową mieszankę zastępczą do uniwersalnej mąki. Możesz wybrać jaśniejsze mąki, takie jak marchewka lub mąka z tapioki do wypieków, lub trochę cięższe do chleba z mąką migdałową lub mąką gryczaną. Wypróbuj je wszystkie i przekonaj się, który najbardziej Ci się podoba!

Jaka jest twoja ulubiona bezglutenowa mąka? Jakie przepisy przygotowujesz z mąki bezglutenowej? Chcielibyśmy usłyszeć o nich w komentarzach poniżej. Jeśli jesteś nowy w bezglutenowym stylu życia, może ci się spodobać Porady na bezglutenowe. Plus, sprawdź Niesamowite witaminy alfabet: sześć witamin musisz wiedzieć dowiedzieć się o niezbędnych witaminach do codziennego wellness.

Naszą filozofią jest, że powinieneś dbać o swoje ciało, ponieważ jest to jedyny stały dom, jaki masz. To właśnie zainspirowało ją do kontynuowania kariery żywieniowej i ostatecznie doprowadziło ją do tego Swanson Zdrowie.

*These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.

(zaktualizowano 31.07.2018, pierwotnie opublikowano 8/12/2015)

Przypisy i referencje

  1. DIY Bezglutenowa mieszanka mąki. Minimalistyczny Baker. []

Zostaw odpowiedź

Menu główne

Preferencje

  • Waluta
  • Język
  • Kraj dostawy
Menu główne

Witryny międzynarodowe